Bouillabaise (franse vissoep)

Bouillabaisse (Franse Vissoep)


Soepjes maak ik graag, zo ook deze bouillabaisse soep. Wat jullie misschien nog niet wisten is dat ik een echte levensgenieter ben en dol op koken! Dat is een Franse vissoep met mossel en garnaal. Ook als je geen vis liefhebber bent is deze soep het proberen waard. Deze vissoep is ook leuk om als voorgerecht te gebruiken als je een etentje geeft. Je kunt er dan ook een lekker stokbroodje bij opdienen.

Ingrediënten

Je hebt  best wel een lijstje qua ingrediënten, maar hier zitten ook alle kruiden bij en een uitje en knoflook. Iets wat ik altijd standaard in mijn kast heb staan. Jullie ook?

 • 3 kilo gemengde vis en zeevruchten (mossel, garnaal, inktvis, krab etc)
 • 2 preien
 • 2 grote uien
 • 800 gram tomaten
 • 250 ml visbouillon
 • 60 ml olijfolie
 • 2 tenen knoflook
 • 1 el verse tijm
 • 2 el verse basilicumblaadjes
 • 2 el verse peterselie
 • 1 tl saffraandraadjes
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 el fijn geraspte sinaasappelschil
 • 250 ml doge witte wijn
 • Vers gemalen zwarte peper

 

Aan de slag

We beginnen als eerst met het klaarmaken van de vis. Het ligt er natuurlijk wel aan welke vissoorten jij hebt gekozen. Ik heb mosselen, deze boen ik schaal en verwijder de baarden. De garnalen pel ik en ik verwijder het darmkanaal. Getsie, dat wil je echt niet in je soep! De krab snijd ik in kleine stukjes.

We nemen een grote pan die we op middelhoog vuur zetten. Hier verhit ik de olijfolie in. Inmiddels snijd ik de prei in ringen, de ui in stukjes en pers ik de knoflook. Dit mag allemaal in mijn pan met olijfolie. Hmm.. het begint al heerlijk te ruiken.

Als de prei, ui en knoflook goudbruin zijn kunnen we ook de tomaten in stukjes, tijm, basilicum, peterselie, laurier, sinaasappelschil, saffraan, wijn en bouillon toevoegen. Dit brengen we geheel aan de kook.

Kookt het? Dan draai ik het vuur laag en laat ik deze lekkere Franse vissoep zachtjes doorkomen. Dit moet meestal nog een half uurtje. Dan ruim ik de keuken wat op en pak ik een tijdschriftje erbij met een lekker kopje thee.

Is het half uur om? Dan voeg ik de garnalen, mosselen en krab toe en laat dit nog 10 minuten mee koken.  Hier ligt het er wel even aan voor welke vissoorten je hebt gekozen. Kijk even goed wanneer de vis en zeevruchten gaar zijn.

Tada! Je hebt een heerlijke Bouillabaisse voor je neus staan. Serveer in een mooie soepkom of in een soepterrine. Bak er lekker een stokbroodje bij en je hebt een heerlijk voorgerechtje. Maar ook zeker heerlijk voor de makkelijke maaltijd. Soep kun je eenvoudig al van te voren maken en klaar zetten.

 

Laat je het mij weten als je ook een lekker recept hebt voor Bouillabaisse?

Liefs Bep

No Comments

Leave a Comment