Verhuizen van een dier

Dierendag special: 5 tips om je hond of kat stressvrij te verhuizen

Het is weer bijna zo ver: dierendag staat voor de deur! Gaat die deur voor jou binnenkort veranderen? Doe je huisdier dan een plezier en maak die verhuizing voor hem (of haar) zo stressloos mogelijk.

Omdat zo’n verhuizing toch wel extra spannend is voor veel dieren, vind je hier wat tips om het net iets makkelijker te maken. Voor al die honden en katten die op dierendag – of daarna natuurlijk – gaan verhuizen.

Wat doet een verhuizing met je hond of kat?

Even voor de duidelijkheid: de impact van een verhuizing zal op je hamster of goudvis niet zo groot zijn. Bij deze diertjes verhuist hun eigen woning natuurlijk gewoon mee.

Daarom hebben we het in de rest van dit artikel alleen over de impact van een verhuizing op je hond of kat.

Want honden en katten hebben dan een naam dat ze niet samen door één deur kunnen: ze hebben één ding gemeen. En dat is dat ze houden van routine en een vertrouwde omgeving. En laten die twee nu net ver te zoeken zijn bij een verhuizing.

1) Houdt zoveel mogelijk hetzelfde

Zorg dat buiten de verandering van woning, zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Pak dus op het nieuwe adres de oude routine van je dier zo snel mogelijk op.

Vul de bakjes met het bekende eten, geef de vertrouwde krabpaal of mand zo snel mogelijk een plekje (liefst op een vergelijkbare plek als in het oude huis, of bij dezelfde meubels).

Pak alle spullen van je dier apart in van de andere spullen, zodat je alles straks gemakkelijk en snel terug kan vinden.

2) Zorg voor structuur en bereid je goed voor

Door de verhuisdag goed voor te bereiden, zorg je dat alles straks op rolletjes loopt. Dat scheelt veel rumoer tijdens de verhuizing, waardoor de omgeving voor je dier rustiger blijft.

Daarnaast is het voor jezelf veel relaxter verhuizen. En als je zelf ontspannen bent, is het ook makkelijker om dat gevoel over te stralen op je hond of kat.

Verhuizen van je hond

3) Vraag de dierenarts advies over kalmerende producten

De dierenarts kan je adviseren over goede kalmerende producten, om je huisdier ontspannen te houden tijdens de rit en het wennen in het nieuwe huis zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Er zijn ook veel natuurlijke kalmerende middelen voor dieren, als die voor jouw huisdier werken is dat de veiligste keuze!

4) Plan de route

De verhuizing zelf is waarschijnlijk nog het meest stressvol van alles voor je dier. Dus zorg dat die zo kort mogelijk duurt. Voorkom dus dat je verdwaalt en plan je route goed!

Overigens sowieso een goed idee om de route van je oude naar je nieuwe huis alvast een paar keer te verkennen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, zoals lage tunnels waar de verhuiswagen niet onderdoor kan.

Enne, heb je de sleutel al op die verkenningstochtjes? Dan kan het een goed idee zijn je hond alvast af en toe mee te nemen om rond te snuffelen in het nieuwe huis. Tenzij het een hond is die niet blij wordt van autoritjes natuurlijk….

5) Houd je dier weg bij het verhuisgeweld

De beste tip is waarschijnlijk om er gewoon voor te zorgen dat je dier zo min mogelijk van de stress en chaos van de verhuizing zelf mee krijgt.

Misschien heb je een vaste vakantie oppas waar je hond tijdens de verhuizing naartoe kan? Of heeft je kat een eigen domein op zolder, zodat ze zich daar terug kan trekken en als állerlaatste “verhuisd”kan worden.

Zorg in ieder geval dat je dier rustig ergens anders zit wanneer er meerdere mensen in en uit lopen om al je meubels naar de verhuiswagen te brengen. Dat zijn al snel te veel prikkels.

Als je de kans hebt, is het een goed idee om een kamer te reserveren als “verhuisdag territorium”: in je oude huis is dit de laatste kamer die je inpakt, en in je nieuwe huis de eerste kamer die je inricht. Deze kamer doet dan dienst als de veilige haven voor je huisdier, tussen al die verhuizingsgekte.

Tips:

Ga je niet verhuizen maar wil je je hond of kat (en een beetje voor jezelf) wel verwennen met een leuk cadeau? Bekijk dan deze leukerds is!

Leuk cadeau idee Leuk cadeau idee

 

(Klik op de afbeelding om naar de bijbehorende site te gaan.)

No Comments

Leave a Comment